Skillnad sy kostymen hos skräddaren

De flesta känner säkerligen till vad Haute Couture innebär. Haute Couture är franska och betyder bokstavligen "hög sömnad", men betyder att det plagget som är sytt Haute Couture är sydd av något av alla de modehus som finns i Frankrike och som har godkänts av la Chambre Syndicale de Haute Couture. Då innebär det att plaggen som sys är sydda av en skräddare, och har privata köpare, med minst en provning. De ska ha en ateljé i Paris, med minst 15 som är heltidsanställda och att de ska presentera en kollektion, varje höst och vår som ksa bestå av minst 35 plagg för både dag- och kvällsbruk.

Det finns inga sådana skräddare i Sverige som får kalla sig Haute Couture, men i stället har vi mycket duktiga och kompetenta skräddare som syr upp kläder; aftonklänningar, kostymer och frackar och brudklänningar. Det är stor skillnad mellan att få ett skräddarsytt plagg och att köpa ett plagg i vanlig klädaffär. Några av de vanligaste skillnaderna är:

1. Ett skräddarsytt plagg passar perfekt passformen

Har du någonsin provat ett plagg och gillar det, men märker kanske att byxorna är för långa, att kavajen är för stor, eller för liten. Byxorna kanske passar, men inte kavajen – och vilken skjorta ska du välja till kostymen? Skräddarsyr man kavajen får man direkt rätt längd på byxorna, rätt storlek på kavajen. Ibland kan man gilla en kavaj, men inse att den inte sitter åt där den ska sitta åt.

2. Ett skräddarsytt plagg ger högre kvalitet

Om man låter sy upp en kostym får man med priset en högre kvalitet på kostymen. Det ser man på sömnaden som har en hållbarhet som säkert håller en hel livslängd. De flesta skräddare har enbart tyger av hög kvalitet.

3. Du får den i den form, färg och mönster som du vill

Har du någon gång provat ett plagg och önskat att den hade en annan färg, eller ett annat mönster? Det är precis det som du kan få med ett skräddarsytt plagg. Du får det precis i den färg som du önskar. Ibland kan man prova byxor som man önskar var bredare eller smalare upptill, eller nertill. Många skräddare är noga med att deras kunder blir nöjda och anpassar plagget efter ens önskemål tills man är nöjd

Bor man i Täby, utanför Stockholm kan man välja på en hel del skräddare, en del av dem närmare än andra. Man kanske vill välja någon som arbetar nära ens bostad och ha nära till sin skräddare. Man vill ju inte behöva pendla mer än nödvändigt.

30 May 2018