Så kan en värdig begravning gå till

Är det nyss så att en anhörig har gått bort? Många är överväldigade av sorg när en nära anhörig har gått bort. Döden är alltid oåterkallelig, och därför väldigt svår att ta till sig. Döden är definitiv. Många är de som gärna hade velat vrida tillbaka tiden, om det hade varit möjlig. De flesta av oss lever inte med tankarna på att någon kan och ska gå bort. För den som letar efter säkra utgångar, är egentligen döden den absolut säkraste; vi vet alla att vi ska dö en dag, men innan det ska vi leva så gott det bara går.

Det finns institutioner som kan hjälpa till vid dödsfall

Att plötsligt befinna sig i dödens närhet, genom en anhörigs bortgång, kan kännas bedövande, chockerande och då kan det vara svårt att fatta beslut på egen hand. Som tur är, finns det professionella människor som arbetar med detta och som kan hjälpa alla som hamnar i denna situation.

Kyrkan

I kyrkan finns det präster eller diakoner som arbetar med denna typ av livshändelser. De brukar alltid ställa upp och ordna en begravningsceremoni som kan kännas värdigt för den som har gått bort.

Borgerlig begravningsförrättare

Det finns borgerliga begravningsförrättare i kommunen, eller i någon ideell organisation (Humanisterna har sådana). De kan ta hand om begravningen och kan hålla i själva ceremonin, om man så vill.

Begravningsentreprenör

Det finns många begravningsentreprenörer som kan hjälp en att tänka på de olika saker som man traditionellt brukar ha på en begravning; kista, blommor och lokal. Staden har begravningsplatser som man betalar för. Det uppkommer många praktiska frågor att ta ställning till. Det är inte så dumt att fråga en sådan till råds.

Cateringfirma 

Ingen av nämnda instanser tar hand om det man själv och de andra begravningsgästerna ska äta och dricka. Därför kan det vara bra att låta en cateringfirma ta hand om det åt en. Då tillagar de snittar, smörgåstårtor eller middag som man önskar. Sedan brukar de tillhandahålla kaffet och tårtorna efteråt.

Finns över 700 cateringföretag bara i Stockholm

Dt finns över 700 cateringfirmor bara i Stockholm. Bästa sättet att hitta en, är att googla "catering Stockholm" och byta ut Stockholm, till den ort där begravningen ska hållas. Då bör flera olika cateringfirmor dyka upp på Google. Sedan är det bara att välja mellan dem och välj då den som har bäst pris, trevligast personal och som har ett gott rykte om sig att kunna bemöta sörjande på bästa sätt.

30 Jul 2018