Delad vårdnad bör ske utan bråk och skrik

Delad vårdnad är en klassisk grogrund för bråk och konflikter. Bespara barnen ett trauma genom att ta hjälp med vårdnadsuppgörelsen av en jurist eller advokat.

Det finns en klassisk låttitel i den svenska musikkatalogen som heter “Delad vårdnad, ska du ha spö?” och är skriven av den alltför tidigt bortgångne rocklegenden Robert “Strängen” Dahlström. Den handlar om allt trassel som kan uppstå kring barn och vårdnad vid en skilsmässa.

Även om en trasslig situation kan inspirera stor musik, är det kanske bättre att se till att det inte blir så trassligt när det är dags att skilja sig och dela upp vårdnaden om barnen. Du som själv är skilsmässobarn minns säkert att det var jobbigt nog att föräldrarna gick isär. Att de bråkade med varandra var bara sur grädde på ett redan pissigt mos.

Ta hjälp med att få till delad vårdnad

Det kan dock vara mycket svårt att hantera de tvister som kan uppstå runt en situation där delad vårdnad står på bordet. Då kan det vara bra om ni två som skiljer er båda tar professionell hjälp för att reda ut situationen. Det kan dels handla om en psykoterapeut – men det kan också handla om en jurist.

Det är nämligen svårt att navigera vad alla paragrafer och regler kring barns rätt till båda sina föräldrar betyder i praktiken. Med hjälp av en advokat eller jurist kan ni sortera i ärendet utan att behöva drunkna i era egna affektiva känslor. Och dem kan ni i sin tur ta hjälp med hos terapeuten. Men vänd er utåt för att få hjälp. Då gör ni allt lättare, för alla.

31 Jul 2022