Behöver du en advokat vid arv?

När en närstående dör, är det ofta många legala procedurer som ska äga rum. Och det händer mitt i ett skede när man som närstående sörjer den som har gått bort. Att då ta hand om alla juridiska saker som ska tas om hand, kan vara både svårt och något som man inte är förberedd på. Därför går vi här igenom vilka saker som är viktiga och vad som bör ske i nära anslutning till någons bortgång.

1. Meddela alla om bortgången

När någon som man har stått nära, antingen som barn, syskon eller förälder, kan man drabbas av en chock. Ett dödsbud brukar alltid ge orsak till en chock. Även om vi alla, som är vuxna, vet att ens familjemedlem kan gå bort är man trots allt inte förberedd på det. Att mista en anhörig gör ont och man kan vara som bedövad den första tiden. Då kan det vara skönt att veta att man inte behöver vara ensam med allt praktiskt som måste ordnas. Man kan få proffessionell hjälp. Antingen, eller av både en begravningsbyrå, som tar hand om det mesta och praktiska som man behöver vid en närståendes bortgång och sedan även av någon advokat som kan hjälpa till med själva den juridiska biten. Bland det första man bör göra är att meddela alla som är berörda vem det är som har dött. Sjukhus som tar hand om de döda, meddelar alltid myndigheter om ett dödsfall, men ibland kan till exempel hyrevärd eller andra behöva underrättas om det hela. Det är det första man som anhörig måste göra; underrätta alla om dödsfallet.

2. Ordna begravning

Sedan bör man ordna med en begravning. Man brukar alltid annonsera om kommande begravning när man sätter in en dödsannons. Det brukar vara ett bra tillfälle när man ändå meddelar släkt och vänner om dödsbeskedet. Då kan man skriva om när, hur och var begravningen kommer att ske. Efter det bör man ta hand om begravningen. Man brukar alltid få hjälp med det av en begravningsbyrå. Där gör de första en utredning om det finns fler anhöriga än dem man känner till, om det finns fler arvingar. Sedan brukar de vilja att man bestämmer urna, eller kista till den döda, man bestämmer om vad man vill bjuda på och hur man gör med gäster, om man vill ha en kristen eller borgerlig begravning och hur den som dött eventuellt har önskat sig det hela.

3. Upprätta dödsbo

Efter begravningen upprättar man oftast ett dödsbo. Det innebär att en advokat tar reda på allt som den döda har ägt, och vad den döda har haft  för skulder, om det är så. Man skriver upp precis allt som den döda har kunnat äga; egendomar, båtar, bilar, kläder, smycken och så vidare. Allt skrivs upp. När utredningen är klar om den döda har några arvingar som man inte känt till, kan man sedan skifta arvet. Numera har man tagit bort arvskatten så att man inte behöver betala skatt på arvet och då finns det inget där mer än att man till sist får ta del av arvet. För det juridiska arbetet behöver man hjälp av en duktig advokat som upprättar dödsboet och hjälper till med att skifta arvet. Här kan du läsa mer om hur du kan få tag i en bra advokat i Uppsala.

25 Mar 2019